28 Şubat 2012 Salı

Fetih 1453 - Sinema


Merhaba, geçen hafta gittiğim Fetih 1453 isimli sinema filmini merak edenler için bir kaç şey karalayacağım..

Öncelikle bu filmde emeği geçenleri can-ı gönülden tebrik ediyorum. Türk Sinemasında bu tür başarılı yapımlar görmek, ülkemiz için gurur verici bir durum. Bu filmi izledikten sonra vardığım karar; "Demek ki bizlerde zamanla ve isteyince kaliteli yapımlar üretebiliyoruz." şeklinde olmuştur. Bu güne kadar imrendiğimiz ne kadar yabancı yapım varsa onlar kadar hatta onlardan da kaliteli bir filim izlediğimi söyleyebilirim.

Fetih 1453'e gelince;

Filimde ki hikaye bütünlüğü çok güzel işlenmiş. Kendimce ufak tefek eksiklikler gözlemledim ama onlarda çok göze batmıyor.
Bir kere en beğendiğim şey filimde absürt ve açık sahneler mevcut değil ve bu durum gerçekten filime ayrı bir kalite katmış. Zira bu durum yapıma annenizle, babanızla, çocuklarınızla hiç sıkılmadan gidip zevkle ve ibretle izleyebileceğiniz bir film olma özelliği getirmiş.

Ayrıca İstanbul'un fethinin en büyük gerekçesi olan "Kostantiniye (İstanbul) muhakkak fethedilecektir! Onu fetheden emir ne güzel emir; Onu fetheden ordu ne güzel ordudur." Hadisi Şerifinin filmin en başında özellikle vurgulanması ve filmin o tarihten başlatılması ayrı bir güzellik katmış.

Filimde ikinci güzel özellik ise Fatih Sultan Mehmet Han'ı işleyiş biçimleri olmuş. Padişahın hayatına saygıyla yaklaşılmış ve kesinlikle bu gün ki muadilleri gibi özel hayat deşifresi yapılmamış ve ahlak sınırları aşılmamış.
Filmde özellik verilen konu tam anlamıyla sadece fetih ve savaş olmuş.  

Aslında güzel özellikleri daha var fakat bunu zaten izleyenler de göreceklerdir. O yüzden gel gelelim filmi nacizane fikirlerimle eleştirme kısmına :)

Benim gözlemlediğim dört eksik konu vardı. 
Bunlardan ilki; Fatih Sultan Mehmet Han'ın savaş esnasında yaşadığı hezeyanlardan sonra Akşemseddin Hazretleri'nin kendisine fethi müjdelemesi ile şevke gelip askerleri ile yaptığı konuşma sırasında fethe sebep olan Hadis-i Şerifin özellikle vurgulanması beklerdim. O konuşma metninin içinde kulaklarım özellikle duymayı beklese de olmadı..

İkincisi;Gemilerin karadan taşınması olayına saniyelerle yer verilmiş, üstelik bu konunun nasıl planlandığı ve ortaya çıktığına hiç değinilmemiş. Yani Fatih gündüz askerlerine muhteşem bir konuşma yapıyor ve akabinde o sahneden hemen sonra gece gemilerin karadan yürütülme sahnesine geçiliyor. Bu bölüm gerçekten eksik olmuş, zira İstanbul'un fethinde ki en büyük özellik olan bu olayın üzerinde daha fazla durulması gerekirdi diye düşünüyorum.

Üçüncüsü; Filmin sonuna doğru Ulubatlı Hasan'ın sancağı alıp dikmesinden evvel, sancağın yere düşürülmesi olmuş. Bence o sancak elden ele dolaşırken ve askerler o sancak uğruna bir bir şehit olurken sancağın yere düşürülmesi güzel olmamış. Ben orada da sancak tam düşecekken Ulubatlı Hasan'ın yakalamasını çok bekledim.

Dördüncü ve son eksik ise film bittikten sonra ekrandan filmin cast bilgileri geçerken ben İstanbul'un fethini anlatan bir marşı dinleyerek salondan çıkmayı beklerdim. Onun yerine onca güzel ve gurur verici sahneyi izledikten sonra korku filmini andıran bir müzikle o salondan çıkmak bana hiç haz vermedi. 

Evet sevgili arkadaşlarım benim gözümden Fetih 1453 böyleydi. Tabi daha detaylar var ama onu da kendiniz gidip izleyin ve görün. Gerçekten aldıkları bilet parasının her kuruşunu hak ettikleri çok güzel bir yapım olmuş.
Şiddetle tavsiye ediyorum... 

Sevgiler zLş..



Nursalkımın..

6 yorum:

  1. canım merhaba,
    bende pazar günü eşimle giitim fetih 1453 ü seyretmeye...
    bende 10 üzerinden 8 verdim...
    film çok güzel, çok kaliteli kesinlikle seyredilmeli, diyorum ama benimde eksik gördüğüm bazı şeyler var bende söylemek istedim...
    bu film osmanlı zamanında geçiyorsa ki geçiyor gerçekten osmanlıyı yaşamak isterdim nedeni hiç osmanlıdaki kelimelerle cümlelerle konuşulmamış, bugünkü konuşmalarımızla uyarlanmış bu olmadı bence...
    savaşa giderken dua okunmadı...
    bunu da bekledim...
    ve birde sultan mehmet hanın eşi göğüs dekolteliydi bu kadar açık olmamalıydı çünkü o zamanlar o kadar açık oluklarını düşünmüyorum...
    benim düşünceler bunlar...
    sevgili nursalkımı benden bu kadar...
    sevgilerimi yolluyorum sana...

    YanıtlaSil
  2. güzel analizler,kısmetse izlerim ben de

    YanıtlaSil
  3. henüz gitmedim,en kısa zamanda gideceğim. Bir sürü emek verilmiş en azından bunun hatırına gidilir. Üstelik tarihimiz hakkında bu tür filmlerin yapılmasında geç bile kalındı diyorum. umarım devamı gelir... yorumların için de ayrıca teşkkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  4. Canım henüz izlemedim ama yorumları okudukça izlemiş kadar oldum:)))en kısa zamanda gitmeyi düşünüyorum teşekkürler sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Bende izlemedim ama fikirleriniz izlemem için beni bir kez daha ikna etti.
    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  6. Filmi geçen hafta izleyenlerden biri olarak; filmi anlatırken kattığınız güzellikleri, bizim için gurur verici özelliklerini ifade ederken kullandığınız her kelimeye katılıyorum..İzlemekten büyük bir zevk, onur ve gurur duydum.. Eğer ben bunları hissedip tüylerim diken diken olmuşsa film gerçekten amacına ulaşmış demektir. Eşim ile birlikte izledik. ASynı duygu ve düşünceleri od paylaştı. Ben çok fazla eleştirecek yönleri kamufle etmek istedim.. Şow tv de yayınlanan Muhteşem Yüzyıl dizi filminde ki; Kanunu Sultan Süleyman gibi bir hükümdarın uzaktan yakından alaka bile bulunmayan bir şekilde tarihini bilmeyen kişilerin beyninde oluşturmaya çalıştkları harem- hürrem fikrini silmiştir diye düşündüm.. Elbette eleştirilecek yönleri de vardı,işlenen konu basit bir konu değildi FATİH ve FETİH anlatılıyordu. öyle 1-2 satte sığacak bir konu değildi.. Size özellikle teşekkür ediyorum bu güzel konuyu buraya taşıyıp dikkat çektiğiniz için.. Ben de herkese ısrarla izlemeleri yönünde tavsiye ediyorum..selam ve sevgiler..

    YanıtlaSil